Schoorl

Over Schoorl, toen en nu

Over het duindorp Schoorl!

Ons dorp Schoorl, een prachtige ligging, een diversiteit aan natuur met weilanden, bossen, de breedste duinen van het land, heidevlakten en lange stranden. De prachtige Noordzee werkt als een magneet op de toeristen en vormt tevens al jarenlang een bedreiging bij flinke stormen. Wij leven onder zeeniveau en dat is voor velen niet voor te stellen.

De duinen en de dijk zullen  ons beschermen en het project Kust op Kracht is inmiddels afgerond. Een aanwinst is vooral het brede strand en de rij nieuwe duinen tussen Camperduin en Petten.

Maar de natuur laat zich niet dwingen en de zee laat zich niet temmen. Het zand ligt inmiddels op plaatsen waar het niet hoort en onderhoud zal altijd nodig zijn. Maar zonder deze immens machtige zee kan ons dorp niet. Dreiging of niet, wild of vlak, de zee is altijd anders, de zee is altijd mooi!

Ons dorp kan ook niet zonder kunst en zonder de kunstenaars welke zich laten leiden door de omgeving, de rust en de kracht, vele gingen ons voor,  vele gedichten, schilderijen en beelden zijn in deze omgeving gemaakt en geschreven, tijdens verdriet of geluk, rust of onrust, emoties die een kunstenaar nodig heeft om gevoel te leggen in het werk, evenals een onmisbare inspirerende omgeving.

Schoorl, een dorp om trots op te zijn!

 

Wandel je door ons centrum dan valt gelijk het Klimduin op! Het duin waar onze verre voorouders al speelden, half Nederland kwam voor een schoolreisje en een ijsje. Waar sinds jaar en dag de alom bekende "Meidenmarkt" plaats heeft gevonden.  In de zestiende eeuw, namelijk 1573, is voor het eerst gerefereerd naar een soort Meidenmarkt. Ene Janus van Schagen verhaalde toen van “boertjes, spinsters en snollen die van het hooge duyn afrollen.”

 

Schoorl heeft nog twee van deze klimduinen, in Catrijp langs de Achterweg en in Groet aan het einde van de Wagenmakersweg.

 

Schoorl is inmiddels geen zelfstandige gemeente meer en maakt deel uit van de gemeente Bergen (BES) waaronder ook de Egmonden vallen.

Schoorl komt in de tiende eeuw voor als Scoronlo, in 1094 als Scorla, in 1390 als Scorle en in 1639 als Schoorel. De plaatsnaam zou verwijzen naar een bos op een hoge zandgrond bij of nabij een drassig oeverland.

Jan van Scorel, de kunstschilder en architect van de Renaissance in de Lage Landen is in ons dorp geboren als onwettige zoon van de dorpspastoor en vernoemd naar zijn geboorteplaats het vroegere Scorel.

 

Kijk om u heen en geniet tijdens onze derde SCHIK in KUNST route , het tweede weekend van juni 2020!

Geniet niet alleen van de kunst maar van álles wat Schoorl u te bieden heeft!