Deelnemer

Meer informatie

34) Maria Scherf -- "Atelier de Kim"-- Bovenweg 6 -- 1871 VN Schoorl

Maria F.R.  Scherf  ( 1950 ) -- beeldend kunstenaar -- exposeert samen met Maritha Munster

Expositie in oude basisschool "Atelier De Kim"

 

Exposities:     2016   Grote Kerk Zwoll --  2016   Ede, atelier Kwintslag -- 2015   Ede, atelier Kwintsla -- 2014   Veenendaal, atelier Kwintslag         

                      1998 -2014: Amsterdam, IVN natuurcentrum -- Ilpendam, Bezoekerscentrum --  Rotterdam, Kind en kunst beurs Ahoy

                       

Opmaat voor mijn leven en werken als beeldend kunstenaar sinds 1998 was mijn opleiding beeldende kunst therapie aan Academie de Wervel in Zeist. De therapiekant heb ik  achter mij gelaten, de beeldende kunst nooit meer.

Ik maak schilderijen, tekeningen, foto's en video's. Mensen zeggen vaak dat zij mijn werk geheimzinnig vinden. Of dat ze er een verhaal in zien. Ik heb de behoefte om mensen wakker te schudden, om vragen te stellen waar geen antwoord op is. Het doet mij goed als mensen dat terugzien in mijn werk.

Als ik iets over mijn manier van werken moet zeggen dan is het dat ik in de eerste plaats een waarnemer ben met een filosofische inslag. Ik kijk graag. Ik zie mensen, de zee, dieren, de rijkdom van de aarde, maar ook graag werk van andere hedendaagse kunstenaars, Wat ik zie, gaat mee naar binnen en daar gaat het sudderen en broeien. Het materiaal waarmee ik daarna aan de slag ga, kan zeer verschillend zijn.: houtskool, krijt, verf, papier, doek, klei, cement, gevonden materiaal, taal, foto, film, etc.

Naast mijn eigen werk verzorg ik workshops waarin ik graag wil doorgeven dat de beeldende kunst op een unieke, vrije en plezierige manier kan bijdragen aan een proces van bewustwording. En die workshops doe ik, op aanvraag of op eigen initiatief, op diverse locaties: strand, cultureel centrum, pastorie, bos, etc.

Mijn werkplek is geen vaste plek. Ik voel mij wel prettig als een soort nomade, soms in een atelier werkend, in mijn huis in Schoorl, in Amsterdam, of buiten op het strand. Op die plekken geef ik vorm aan mijn ideeën . “ Home is where the heart is”…..Ik heb wel bepaalde voorwaarden nodig om te kunnen werken: muziek, stilte, vrijheid en "geestelijk voedsel". Dat laatste probeer ik te verwerven door waar te nemen, door te luisteren, door te kijken naar allerlei kunstvormen, door contacten met andere kunstenaars, maar vooral door de werkelijkheid te nemen zoals hij is.

Leven is worden. Altijd onderweg zijn is zo gek nog niet.